U bent hier

Boekhouding oudercomité - rapportering

GNUCash is voor sommige zaken niet zo efficiënt in rapportering. Daarom heb ik zelf een scriptje gemaakt dat alle data uit het boekhoudsysteem haalt en naar één .csv schrijft. Daarnaast is er een spreadsheet file gemaakt dat de nodige overzichten kan tonen in de nodige structuur. Deze structuur wordt rechstreeks gevoedt door data uit de geexporteerde Excel.

Het is dus de bedoeling dat, voordat er overzichten op een vergadering getoond worden, eerst de laatste stand van zaken uit het boekhoudsysteem wordt geëxporteerd uit GNUCash, dan geïmporteerd in Excel en dat dan de overzichten worden vernieuwd in Excel.

Exporteren uit GNUCash

  • Op mijn laptop, ga naar terminal
  • Ga naar folder ~/Documents/oudercomité/boekhouding/GNUCashReporting (symbolic link in ~: ocrep)
  • run script ./report

Nu zijn er twee bestanden gemaakt in de folder ~/Documents/oudercomité/boekhouding/GNUCashReporting/data:

gnucashexport_latest.csv

Deze bevat de laatste versie van alle data uit de boekhouddatabase van GNUCash

gnucashexportyyyymmddhhiiss.csv

dewelke een copy is van gnucashexport_latest.csv, voor historische doeleinden (& toekomstige mogelijke controle)

Importeren in Excel

Er is een bestand met de naam Financieel overzicht.xls in folder ~/Documents/oudercomité/boekhouding/GNUCashReporting (symbolic link in ~: ocrep). Als je deze opent ga je naar tab 1 en rechts-klik je op een gegevens-cel: daar kies je de optie 'Vernieuwen' ('Refresh').

Verversen alle rapporten

Al de andere tabs in voorgaand vermelde spreadsheets ook rechts-klikken en 'Vernieuwen' kiezen. Klaar is Kees. Dan is het een kwestie om afhankelijk van op de vergadering te behandelen onderwerp de juiste filters op te zetten & de nodige afwijkingen te kunnen verklaren.

OC area: